2010. február 19., péntek

Zeller! Zeller! Zeller!


Sajt, sonka, zeller. Tej, salátaöntet, zeller. Cukkini, kiwi, zeller. És még zeller. És zeller. Ribillió! Elleptek mindent a zellerek. Megtizedelésüket a következő módon hajtottam végre:

Halványító zellerfőzelék zellergombóccal 

 


Ezt a receptet mindenestül az utcán sétálva találtam ki, féktelen haragomban. Szerintem meg is látszik rajta. Már nem emlékszem, hogy min vesztünk össze, de a zellernek mennie kell. Szeretem a főzeléket, a fasírtot, és éppen egy zacskó kukoricapehely villogott a kezemben. Ezek inspiráltak. Még szép, hogy ilyen lett.

Hozzávalók:

  Főzelékhez: 
    300 g Zellerszár
    Fél fej hagyma
    1 gerezd fokhagyma
    2 evőkanál liszt
    1 evőkanál mustár
    2 dl tejföl
    Só
    Fehérbors
    Zellerlevél
    Víz

  Zellergolyóhoz:
    1 kisebb zellergomó
    Fél fej hagyma
    1 gerezd fokhagyma
    Só, bors
    1 tojás
    zellerlevél, kakukkfű
    Kukoricapehely

Főzelék: kevés olajon pirítom a hagymát, fokhagymát, zellerlevelet, és a szeletelt zellerszárat. Mehet rá két pohár víz, só, bors. Ha a zöldség felpuhult, akkor a tejfölt, mustárt, lisztet összekeverem, és a fortyogó többiekhez adom. Anyu mondja: vigyázz a csomókkal! Vigyázok. 

Zellergolyó: A zellergumót lereszelem, a hagymát, fokhagymát, finomra aprítom. Szegény kis kukoricapelyheket meg porrá zúzom. Minden alkotót egy tálba teszek, összekeverem őket. Golyókat formálok a masszából, bundának is kukoricapelyhet használok, és sütőben sütöm őket, olaj nélkül. (Legközelebb, mondjuk, előbb kiveszem.)

Így ért véget a megszállás. Szép munka volt, büszke rám a nemzet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése