Tíz alattomos sütit készítettem. A tészta hagyományos vajas lisztes alap, hozzávalói:
15 dkg liszt (attól ilyen barna a tészta színe, mert a liszt nálam Graham)
10 dkg puha vaj
Cukor vagy édesítőszercsipetnyi kardamom, gyömbér, és szegfűszeg
A lisztet elkeverem a cukorral (vagy édeskével) és a fűszerekkel. Hozzáadom a vajat, és egyenletesre gyúrom. Alufóliába csomagolom, és a hűtőben pihentetem legalább egy órát, de az ilyen tésztáknak az sem nagyon árt, ha egy éjszakát töltenek a hűvösön.
Amíg pihen, csináljuk meg a gránátalmazselét:
2 gánátalma
2 evőkanál méz
1 evőkanál mandula
1 evőkanál fenyőmag
1 evőkanál tökmag
1 evőkanál szezámmag
Rízspálinka
1 piros tortazselé
Ez a recept a könyvben szerepelt, kissé mondjuk belenyúltam. A gránátalmát kettévágom, és a húsát "kipattintgatom" belőle. Kevés vízben puhára főzöm, közben egy teaszűrőben belelógatom a magvakat. Ha megpuhultak a bogyók, közepes szűrőn átpaszírozom a nedűt, így tudom eltávolítani a gránátalmamagokat. Amíg forró,mehet bele a méz és a rízspálinka. Én csak azt tudom elmondani, hogy nélküle is elég finom. Az általam kiszemelt áldozat bizony a pálinkának nem a barátja.
A hűtőből kiveszem a tésztát, mindenféle formákat szúrok ki belőle, és kis mintákat rakok rá, hogy ártatlannak nézzen ki. Figyeljünk arra, hogy mindegyikhez jusson talp is. 180 fokom sütöm őket, míg a kívánt állagot el nem érik. Amíg sül, a tortazselét a masszához adom, és főzöm őket, forrás után, a lángról levéve kevergetem, majd kicsit állni hagyom.
Ha megsültek a tallérok, tapasszuk össze a fedőket és talpakat a zselével. Ha végeztünk, csináljuk úgy, mintha semmiről sem tudnánk.
És a tapasztalat: A süti finom, illatos, aranyos, puha és kicsit kipirult tőle az arcom, de ez minden.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése