2010. szeptember 14., kedd

Mamitájm

Régen írtam, meg egyébként is. Hónapok óta üldöz a gondolat, mintha mindig otthon hagynék valamit. De nem az esernyőmet, azt a nyár során sosem hagytam otthon, mert szép volt a nyár, fú de szép, és milyen meleg. Szóval a blog. Régen írtam, ez kicsit feldobott volna. Egy teendőkkel teli és fizetésben szűkös nyár alkalmat ad arra, hogy teszteljük a tűrőképességünket. Ilyenkor az a legjobb, hogyha kerüljük a jót. Vagy éppen ellenkezőleg, de ez most mindegy, mert ősz van, és támadnak a gyümölcsök. Amelyek nem barackok, mert azokat nem szeretem. Mert mindig olyan lesz a ruhám. Meg mert az nyári. És a nyarat sem szeretem, mostantól kezdve.
Koncentráljunk inkább valami jóra.





Vannak ezek a fémkütyüim. Ilyen kis izék. Fémkütyük. A kismegyeri mamámtól kaptam őket, aki igazából nem az én mamám. Babámé. De mivel már sok éve önkéntes mama, ezért szerintem ő még a szomszédban lakókocsikat árusító fiúknak és a helyi motorversenyzőknek is valahol a mamája. És azt is tudjuk, hogy az ősz ugyebár a mamik ideje, ilyenkor van befőzés. Ami ugye mamáink sportja, tapasztalataikkal mi nem tudjuk felvenni a versenyt, és ezt ők tudják is. Tehát minimum egy béna kis zselé dukál.
A fémkütyük alatt ezt értem:




Aki tudja, hogy ennek mi a neve, az írja meg, és akkor én is tudni fogom.

A gyümölcs pedig, amit választottam: az áfonya. Júliustól szeptemberig érik, úgyhogy jobb, ha időben elkapjuk a frakkját. Egy kicsit nyári is, úgyhogy ha megeszem, akkor legalább nyugtom lesz, hogy jól van, volt itt azért valamiféle nyár is.
No, kezdjük a munkás részét, mert sose leszek kész vele. 

Először is csináljunk vajas tésztát. Ennek összetevői:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
10 kanál porcukor (ki-milyen édesnek szánja)
3   kanál kakaópor
1   csipetnyi fahéj
1   kanál rum

Szitáljuk össze a lisztet, kakaót, fahéjat és a porcukrot. Utána mehet bele a vaj, és a rum. Összegyúrjuk szépen. Tegyük hűtőbe legalább egy órára, persze a legjobb, ha egy éjszakát is pihen.

Az első sütink... nem nagyon van neve szegényemnek. Igazából nem adok nekik neveket, csak csinálom. Tehát az első sütink ilyen:




Bizonyám, azzal a villával vágtam szét.
Első körben kinyújtottam a tésztát, kis lapokat szaggattam belőle. Belefektettem az egyik fémkütyübe, és megpakoltam áfonyával. Szegfűszeggel megszórtam a halmot. Némi áfonyalekvár mehet a tetejére. Utána egy másik lappal lezárom a forma tetejét, és már mehet is a sütőbe. Én kb. 180 fokon sütöm. De nem nagyon tudom, hogy mennyin kell. Lol.
Kevés fehércsokit olvasztok hozzá, és a tetejére kanyarintom. Kontrasztos. Yamm!

A következő süti ez:





Szintén azzal az eljárással indul, mint az imént. Kis lapot fektetek a formába. Ez mehet is a sütőbe. Az így kapott kosárforma tetejét fehércsokiba mártom. Utána zselét készítek. Veszek a közeli boltban egy doboz áfonyalevet, és egy csomag puncspudingot. Hűségkártyát is kapok, ami nem meglepő, de ettől még nem leszek egészen hűséges a bolthoz. Egy csomag pudinghoz 3 és fél dl áfonyalevet használok fel. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint normál esetben, csak nem tejjel. És már kész is. Megtölthetem a formácskáimat, a tetejére pedig jöhet egy áfonya. Hogy senkit se érjen meglepetés. Engem főleg nem ért, majdnem mindet én ettem meg, és nem mondhatnám, hogy sokaknak adtam esélyt.
És Tamás és János, a Rupertem barátai meg nem kértek belőle. Nem baj, legközelebb véres bosszút állok. Utána biztosan kérnek majd.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Gasztroblogger!
    A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
    Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.

    VálaszTörlés